Semitorkade tomater


Hur har det gått med era tomatodlingar i år? Själv har jag inte odlat en enda tomat i sommar men har skördat desto bättre i grönsakshandeln. Små fina tomater är perfekta att halvera och torka. Enkelt, användbart och supergott!


Jag tycker att tomaterna blir allra bäst om man torkar dem riktigt långsamt. Till nästan all torkning använder jag vedspisen. För medan jag kan skruva ner elementen och istället värma huset på eldningen kan tomaterna ligga i ugnen med luckan vidöppen och långsamt torkas till perfektion. Och under tiden kan jag för all del ta tillfället i akt att koka mig en kopp te eller laga middagen på de varma spisplattorna.

Beroende på hur stora bitar man delar tomaterna i och hur stor mängd man har på plåten tar torkningen förstås olika lång tid. Mina tomater torkades i 3 dagar, men då eldade jag bara under några timmar de första två dagarna. Torkningstemperaturen varierade således mellan ca 20-40 grader, därav den långa torktiden. Sitter du inte och ruvar på en vedspis går en helt vanlig elspis också bra att använda.

Ställ värmen på 50 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. Sätt eventuellt en träsked mellan lucka och spis om den vill slå igen. Halvera små till medelstora tomater eller dela större tomater i mindre klyftor. Lägg tomatbitarna med snittytorna uppåt på en plåt. Torka tomaterna i mitten av ugnen tills de nått önskad konsistens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Konservering, Råvaror, Trädgård

Comments are closed.