Semlor, temlor, fettis- & fastlagsbullar!


Glad fettisdag på er, kära ni! Jag har funderat lite på om det är nu julen officiellt tar slut. För först sa man ju att julen varar ända fram till påsk, men att det inte var sant eftersom däremellan kommer fastan. Fastan börjar således imorgon, efter att vi idag festat till det med semlor. Men det är kanske egentligen just idag man skulle sett till att ha julgransplundring, fira ut julen och äta upp de sista läckerheterna så man står sig under fastan? Vilken sjuhundans lång jul vi hade fått då. Nej, det var nog faktiskt inte heller sant att julen vara ända fram till fastan, vilken hellurig låt!

Hur som helst så samkör jag i år fettisdagen med en annan högtid. Eftersom den i år infaller så nära alla hjärtans dag passar jag på och gör mina semlor lite extra kärleksfulla. Locken är nämligen lätta att forma i valfritt utförande så jag passade på att klippa ut hjärtan med en ren kökssax. Fast känner jag mig själv och tiden finns till så blir det nog ytterligare ett lite extra kärleksfullt inlägg på torsdag också. Nu ser jag till att massproducera min nätkärlek ut till er alla!

Nu kör vi semlor! Hurra!

Bullar, ca 20 stycken
50 g margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
0,3 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
+ ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke, lös upp med mjölken och blanda i socker, kardemumma och hjorthornssalt. Skär margarinet i bitar och rör ner mjöl och margarin (Hemligheten med riktigt saftiga fastlagsbullar är att inte smälta margarinet). Arbeta degen 5-10 minuter. Låt jäsa i 40 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.

Fyllning till ca 6 bullar
75 g mandelmassa
2-3 msk grädde
Inkråm från bullarna

2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Florsocker till garnering

Riv mandelmassan. Skär toppen av bullarna och gröp lätt ur dem. Blanda urgröpet med mandelmassan och grädde till en bra konsistens.
Vispa grädde med vaniljsocker och smaka eventuellt av med florsocker.
Se nu till att ha en riktigt fet & mysig dag! Och skulle du inte gilla semlor kan man få dispens och äta pannkakor istället, det är nämligen också pancake day idag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Högtider

Comments are closed.