Sesambars


Jag älskar frön! Och bland alla favoriter hittar man också sesamfröna. Denna gyllengula lilla mumsbit. Allra godast och mest smak blir det förstås om man rostar fröna, något som jag har gjort till de här barsen. De är ganska söta så man kanske inte ska äta massvis av dem åt gången (varning för beroendeframkallaning!). Men de är perfekta att ha i väskan och dra fram när blodsockret dalar och man behöver energi.

Sesambars
2,5 dl sesamfrön
1 dl honung
0,8 dl socker

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg, ta från värmen.
Blanda socker och honung i en kastrull och värm på medelhög värme tills blandningen fått en mörk bernstensfärg och är bubblig, ca 10-15 minuter.
Rör ner sesamfröna i kastrullen med honungsblandningen. Blanda väl och häll sedan ut på ett lätt oljat bakplåtspapper.
Låt stelna och skär sedan i bitar.Den fina honugen fick jag av några bekanta som har sin alldeles egna biodling, hur häftigt är inte det? För att samla ihop mina 1,5 liter honung har bina tillsammans flygit en sträcka motsvarande 5-7 varv runt jorden. För en sådan gåva kan man inte annat än tacka, både bin och bekanta! Dessutom är den här fantastiska naturprodukten rena rama medicinen med flera olika läkande egenskaper som den har används för i årtusenden.

Jag har hällt honungen på en gammaldags konserveringsflaska med vid hals. Den låter jag stå framme och klär verkligen sin plats på avställningsytan vid vedspisen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.