Skånsk äppelkaka med lavendelsås


Som ni kanske skymtade på bilden från gårdagens inlägg om Aftonbladet eller om ni kanske rent av läste tidningen så bjöd jag alltså på en skånsk äppelkaka med lavendelsås till dessert. Den skånska äppelkakan skiljer sig från många andra varianter då den är gjord på smulad, smörstekt kavring. Det här är således ett prima sätt att ta tillvara gammalt bröd som blivit torrt. Jag bakade äppelkakan på en hembakad lingonkavring men en vanlig kavring går precis lika bra och andra brödsorter funkar nog också prima!

Skånsk äppelkaka
5-6 äpplen
1 dl vatten
2 msk muscovadosocker
350 g kavring
100 g smör
0,5 dl socker
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl pumpa- och solrosfrön

Lavendelsås
4 dl mjölk
3 msk lavendelsocker
1,5 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde

Kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och muscovadosockret. Koka under lock tills äpplena är mjuka. Rör runt i kastrullen och mosa äpplena till ett grovt mos.
Riv kavringen på rivjärn eller smula sönder den med händerna.
Smält margarinet i en stakpanna, tillsätt kanel, kardemumma och den rivna kavringen. Rör runt så allt blandas väl.
Tryck ut 2/3 av kavringsblandningen på botten och sidor av en springform.
Fyll på med äppelmoset och toppa med resterande kavring och fröna.
Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.
Blanda mjölk, lavendelsocker och potatismjöl i en kastrull. Värm långsamt upp blandningen och ta från värmen när den börjar sjuda. Låt svalna helt.
Vispa grädden hårt och blanda med den avsvalnade mjölkblandningen.
Servera äppelkakan ljummen med lavendelsåsen till.


Imorgon kommer le grande finale – huvudrätten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Högtider, Husets specialitéer

Comments are closed.