Slånbärsglögg


Idag vill jag nog ändå påstå att jag överträffat mig själv. Jag har nämligen kokat fantastisk slånbärsglögg! Här har årstidens högtider slagit sig samman med säsongens kanske bästa vilda bär. Och resulterat i en klimatsmart och alldeles, alldeles underbar lokal produkt som växt fram här alldeles intill. Det är precis det här som Gröna Skafferiet står för, att se glädjen och det fantastiska i säsongerna. Inte att de är begränsningar och att man får göra bästa möjliga av tillvaron. Utan just att få upp ögonen för vår omgivning, vad växer i min natur och vad kan jag använda den till?

Självklart kan och ska vi också importera saker, men i första hand vill jag ta vara på mina resurser. Allt det fantastiska som finns här i min närhet, som liksom växer parallellt med mig. Det är kanske naivt av mig att tro, men jag inbillar mig ändå att vi skulle uppskatta precis alla säsonger mycket mer om vi faktiskt levde mer i symbios med dem. Om hösten inte primärt stod för mörker och kyla utan för skördetid och en möjlighet till förnyelse med alla nya råvaror som mognar, allt nytt man kan göra. Den säsongsglädjen känner jag alltid när det kommer till vildväxande saker. För det finns ingen möjlighet för mig att få tag i granskott, björksav eller fläderblommor idag. Jag måste vänta. Och i den väntan växer min längtan.

Men idag har jag slånbären och de är fantastiska.Slånbärsglögg
1,5 l slånbär
2 l vatten

2 msk stötta glöggkryddor, en bit ingefära (2x2cm) och 0,5-1 dl socker per liter avrunnen saft
Min glöggkryddblandning bestod av kanelstänger, stjärnanis, kardemumma, pomeransskal, nejlikor och lakritsrot

Skölj av slånbären och lägg dem i en värmetålig skål.
Koka upp vattnet och häll det sedan kokande över bären. Låt allt svalna.
Sila av saften och koka upp på nytt, häll åter över bären.
Upprepa proceduren ytterligare 3 gånger. Sista gången du häller saften över bären kan du gärna trycka till dem ordentligt med en potatisstöt. Sila slutligen av.
Koka upp saften med kryddorna och sockret, sjud sedan i ca 10 minuter eller tills glöggen tagit smak av kryddorna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Comments

Filed under Högtider, Husets specialitéer, Sylta & Safta, Vild mat

Comments are closed.