Slånbärslemonad


Nu är slånbären som allra finast och jag har äntligen börjat tillaga dem. Först ut blev en variant på den klassiska slånbärsdrickan men där jag också tillsatte smak och syra från citron. Det här, gott folk, blev en riktig hit! Slånbären har ju själva inte supermycket smak så jag tyckte drycken blev många gånger godare när citronen tillsattes. Men så är jag ju å andra sidan också galen i citron och allt annat syrligt!

Lemonad är för övrigt en av mina absoluta favoritdrycker och jag har tänkt testa att göra flera olika varianter framöver. Vad sägs till exempel om fläderbärslemonad eller kanske rönnbärslemonad? Eller något ännu knasigare som enbärslemonad? Jag tror minsann jag måste testa!

Slånbärslemonad

1 l frostnupna slånbär
0,5 l vatten
3 dl socker
1 citron

Skölj av slånbären och lägg dem i en värmetålig skål.
Koka upp vattnet och häll det kokandes över bären. Låt svalna och ställ sedan svalt ett dygn.
Sila av vätskan, koka åter upp den och häll än en gång över bären. Ställ svalt ytterligare ett dygn.
Upprepa proceduren ytterligare tre dagar.
Skala av det yttersta gula skalet på citronen och pressa sedan ur saften, lägg i en värmetålig skål.
Sila av slånbären en sista gång och koka upp tillsammans med sockret. Häll saften kokande över citronsaft och -skal.
Sila bort citronskalet.
Späd slånbärslemonaden ca 1:5

Har ni druckit några ovanliga eller, för all del också, helt vanliga lemonader som man bara inte får missa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Drycker, Husets specialitéer, Sylta & Safta, Vild mat

Comments are closed.