Snabbt vörtbröd


Vörtbröd i början av november? Jovisst. Grejen är den att jag firar jul på ett lite udda vis. Varannat år firas det intensivt med pepparkakshusbygge, månader av glöggkokning, meterlånga julbord, kristyr och smällkaramell. Firandet är så intensivt att när nästa års firande närmar sig är jag fortfarande illamående av knäcken och vill helst ställa in hela kalaset. Nu har det alltså gått nästan två år sedan jag firade en riktig brakjul och då är längtan så stor att jag börjar redan nu.

Men det är också tid för en helt annan högtid just ju – matbloggsprisen delas ut i eftermiddag. Med andra ord så är min sista dag som regerande svensk mästare i matbloggning kommen. Om jag får våga mig på en gissning tror jag att det stoora priset i år står mellan In the ktchn och m.ade b.y m.ary. För övrigt håller jag tummarna extra hårt för Vegoteket som vinnare av bästa design och folkets val samt Vegoriket för bästa nykomling och så Mat i munnen som bästa videoinnehåll.

Nog spekulerat, om några timmar vet vi säkert. Nu bakar vi bröd istället.

Vörtbröd
2 limpor

50 g smör eller mjölkfritt margarin
3 dl julmust
2 dl porter
50 g jäst
½ msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ dl mörkt muscovadosocker
1 msk soja
3 tsk salt
12 dl rågsikt
1 dl russin

Smält margarinet i en kastrull tillsammans med kryddorna, häll på julmust och porter och värm tills vätskan är fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Blanda i socker och soja. Arbeta in mjölet och russinen med elvisp. Tillsätt saltet och arbeta degen en stund till.
Låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen en stund. Dela degen i två delar och forma limpor. Låt jäsa i jäskorgar ytterligare en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och låt bakplåten värmas med. Stjälp upp bröden på den heta plåten och baka dem 10 minuter på 250 grader, sänk sedan värmen till 180 grader och baka ytterligare ca 40 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Högtider

Comments are closed.