Spagetti med linsfärs


I helgen har det varit så vansinnigt kallt att jag inte förmått mig gå ut mer än för att pyssla om hästar och höns. Egentligen är jag väldigt glad för kyla, vinter och till och med blåst. Eftersom jag bor på en backe med fält i alla väderstreck är jag ytterst van vid det sistnämnda, men på sistone har det varit lite väl…mycket. Bortsett från två morgnar av nära-döden-kyla vid klaffbron i Malmö hamn tar nog lördagens iskyla hem tredjeplatsen över kalla upplevelser. Och nej, -20 grader i granskogarna på skidsemestern är inte ens i närheten av att kvala in på listan.

Istället har jag ugglat inomhus, ätit massor av pulled jackfruit och sett så många avsnitt project runway att jag snart kommer starta syateljé, åtminstone om den här kylan fortsätter. Man kan väl säga att jag varit minst sagt understimulerad ett par dagar, särskilt som jag kickstartade helgen med att se “The secret life of Walter Mitty” i fredags med några vänner. Denna ljuvliga film som sannerligen ger spring i benen och mer energi än ett sex-pack energidryck eller en termos kaffe. Då funkar det inte att följande dagar sitta inomhus.

Om något så värmde åtminstone den filmen en osedvanligt kall helg.

——–

Men nu har vi återigen måndag – och förhoppningsvis en köttfri sådan. Därför bjussar jag på ett recept på snabb linsfärs, en god och enkel ersättare till den traditionella spagettin med köttfärssås. Linserna blir snabbt klara, utan att behöva förkokas eller blötläggas som bönor. Dessutom mycket, mycket billigare och klimatsmartare än köttfärs.

Spagetti med linsfärs
2,5 dl röda linser
400 g krossade tomater
5 dl vatten
1 stor gul lök
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
½ tsk chilipulver
salt, svartpeppar

spagetti
och gärna lite vegan parmesan på topp!

Skala och strimla löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken med salt, peppar och chilipulver tills den mjuknat och börjar få färg. Tillsätt linserna, krossade tomater, vatten, lagerblad och vitlöken (krossad med sidan av en kniv). Låt koka 20 minuter utan lock. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Rör ner oreganon.
Servera med spagetti.

Pssssst! Späder man linsfärsen med vatten eller buljong funkar den utmärkt att också äta som soppa – så kan du variera maten så du slipper äta likadana rester!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Matlagning

Comments are closed.