Spagetti med linsfärs


I helgen har det varit så vansinnigt kallt att jag inte förmått mig gå ut mer än för att pyssla om hästar och höns. Egentligen är jag väldigt glad för kyla, vinter och till och med blåst. Eftersom jag bor på en backe med fält i alla väderstreck är jag ytterst van vid det sistnämnda, men på sistone har det varit lite väl…mycket. Bortsett från två morgnar av nära-döden-kyla vid klaffbron i Malmö hamn tar nog lördagens iskyla hem tredjeplatsen över kalla upplevelser. Och nej, -20 grader i granskogarna på skidsemestern är inte ens i närheten av att kvala in på listan.

Istället har jag ugglat inomhus, ätit massor av pulled jackfruit och sett så många avsnitt project runway att jag snart kommer starta syateljé, åtminstone om den här kylan fortsätter. Man kan väl säga att jag varit minst sagt understimulerad ett par dagar, särskilt som jag kickstartade helgen med att se “The secret life of Walter Mitty” i fredags med några vänner. Denna ljuvliga film som sannerligen ger spring i benen och mer energi än ett sex-pack energidryck eller en termos kaffe. Då funkar det inte att följande dagar sitta inomhus.

Om något så värmde åtminstone den filmen en osedvanligt kall helg.

——–

Men nu har vi återigen måndag – och förhoppningsvis en köttfri sådan. Därför bjussar jag på ett recept på snabb linsfärs, en god och enkel ersättare till den traditionella spagettin med köttfärssås. Linserna blir snabbt klara, utan att behöva förkokas eller blötläggas som bönor. Dessutom mycket, mycket billigare och klimatsmartare än köttfärs.

Spagetti med linsfärs
2,5 dl röda linser
400 g krossade tomater
5 dl vatten
1 stor gul lök
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
½ tsk chilipulver
salt, svartpeppar

spagetti
och gärna lite vegan parmesan på topp!

Skala och strimla löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken med salt, peppar och chilipulver tills den mjuknat och börjar få färg. Tillsätt linserna, krossade tomater, vatten, lagerblad och vitlöken (krossad med sidan av en kniv). Låt koka 20 minuter utan lock. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Rör ner oreganon.
Servera med spagetti.

Pssssst! Späder man linsfärsen med vatten eller buljong funkar den utmärkt att också äta som soppa – så kan du variera maten så du slipper äta likadana rester!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Matlagning

17 Responses to Spagetti med linsfärs

  1. Gilla på den! Jag brukar göra linsgryta och äta med bröd bara, men som substitut till köttfärssås funkar det ju också! :)

  2. Tack för inspirationen! Jag använde färdigkokta linser och det blev väldigt gott.
    Ha det bra

  3. Smart och väldigt gott låter detta, alltid lika kul när kött inte bara ersätts av quorn. Inte för att det är något fel på det men vi vill gärna äta “riktigt” vegetariskt och inte köttersättning när vi har vegetariskt på menyn:)
    Och kallt, hugaligen vad det är kallt och blåsigt. Nackdelen med att bo vid kusten på vintern, hösten och våren…:)

    • Karoline

      Jag gillar också att laga mat från grundråvaror! Ystad kan också vara förbaskat kallt, gick ju i gymnasiet där och har många djupfrysta minnen från vintrar i staden!;)

  4. Listigt med linsfärs! Ja, det är verkligen otäckt märgochben-kallt ute. Brrrrr, vill ha sommar….

  5. Det har verkligen varit kallt, och att cykla hem i snörstormen igår var inte det lättaste! Men det är mysigt med lite snö som lyser upp. Walter Mitty är en jättefin film, man blev liksom sugen på att ge sig ut och förverkliga sig själv och resa till vackra platser. Jag förstår att du blev rastlös efter det.
    Linssåsen verkar god, och det är alltid välkommet med budgetmat såhär i januari ; )

  6. Gittan

    Mums! Jättegott med linsfärs! Jag brukar riva i 1 el. 2 morötter ibland:). Hoppas du får en trevlig helg, trots det här vädret! Snöat nästan hela dagen här uppe i Sörmland! Ha det gott!

  7. Linsfärs är riktigt gott tycker jag, pch perfekt nu såhär på vinterhalvåret. Pulled jackfruit låter intressant.

  8. Pingback: Linsragu bolognese | Det gröna skafferiet

  9. Pingback: Veckans Matkoma Vecka 20 - Matkoma

  10. Pingback: Veckans Matkoma Vecka 20 - Matkoma - Matkoma

  11. Evelina

    Denna har jag lagat tre gånger på två veckor nu. Ville bara hälsa att den är supergod. Äter den som soppa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>