Starta en surdeg på enklaste vis


Det har varit rysligt tyst på surdegsfronten länge nu och det beror på att både Dregen och Dagny hamnade i vasken. Jag började testa andra jäsningsmetoder och veckorna gick utan att jag hade lust att baka med surdeg. Deciliter efter deciliter mjöl gick ner i burken och veckan därpå ut i vasken när nästa matning var på ingång. Nu skulle jag egentligen ha kunnat frysa eller torka surdegskulturerna. Dock bestämde jag mig ändå för att när det var dags att börja med surdeg igen så ville jag börja från början.

Och nu var det åter dags! Så för ett tag sedan ställde jag mjöl och vatten att börja jäsa och nu har jag en ny älskling. Välkommen till världen, Dregen II !

Superenklaste sättet att starta en surdeg

Dag 1
Tvätta en glasburk noggrant med varmt vatten. Blanda 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl mjöl i glasburken medan den fortfarande är varm. Lägg på locket utan att skruva fast det och låt degen stå i rumstemperatur i 3 dagar. Rör i eller skaka burken 1-2 gånger per dag så att det rörs runt.

Dag 4
Blanda i 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl mjöl och låt sedan degen stå ytterligare en dag eller tills den börjat bubbla.

Dag 5-6
Nu är surdegsgrunden i princip färdig. Kvar är bara första matningen:

Häll ut allt utom 0,5 dl. Blanda i 0,7 dl ljummet vatten och 1 dl mjöl.

Efter 12 timmar är surdegsgrunden färdig att använda. Förvara i kylskåpet eller i rumstemperatur tills du ska använda den. Mata surdegen ungefär en gång i veckan, dagen innan du ska baka med den och efter att du bakat med den. För övrigt är surdegar nästa omöjliga att döda utan sprängämnen eller diskmedel. Men de kan lätt komma ur form och därför jäsa sämre, mata ett par gånger med några dagars mellanrum så piggnar de fort till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Bröd

Comments are closed.