Starta och underhåll en surdeg

Jag älskar att baka surdegsbröd, det blir både godare, saftigare och får bättre hållbarhet än vanligt jästbröd. Mina två surdegar, Dagny och Dregen är gjorda på två lite olika vis. De har därför också olika karaktär och beter sig olika.  Dagny är en riktig pärla, så här kommer receptet!
Skulle någon vilja ha en färdig surdegskultur delar jag gärna med mig av mina så hojta bara till!

Surdegsgrund
Dag 1

Blanda 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl mjöl (vete eller råg beroende på om du vill ha en vete eller rågsurdeg) i en glasburk. Häll upp lite varmt vatten i diskhon och låt burken stå i vattenbadet en minut eller två så burken värms.
Lägg på locket utan att skruva fast det och låt degen stå på en varm plats 3 dagar. Rör i eller skaka burken 1-2 gånger per dag så att det rörs runt.

Dag 4
Blanda i 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl mjöl och låt sedan degen stå ytterligare en dag eller tills den börjat bubbla.

Dag 5
Nu är surdegsgrunden i princip färdig. Kvar är bara första matningen! Häll ut allt utom 0,5 dl (eller så kan du nu dela degen med två vänner så att alla får 0,5 dl var).
När du bara har en halv dl deg kvar i burken ska du blanda i lite mindre än 1 dl (ca 0,8-0,9 dl) ljummet vatten och 1 dl mjöl. Häll upp ett litet vattenbad i diskhon igen och värm burken en stund innan du ställer den till vilning igen.

Efter 12 timmar är surdegsgrunden färdig att användas! Ställ den nu i kylskåpet tills du ska använda den.
Mata surdegen ungefär en gång i veckan eller efter att du bakat med den.

Matning
1. Har du inte bakat med surdegen ska du hälla ut 1 dl (eller så kan du nu dela degen med två vänner så att alla får 0,5 dl var).
2. Blanda i lite mindre än 1 dl (ca 0,8-0,9 dl) ljummet vatten och 1 dl mjöl.
3. Häll upp ett litet vattenbad av varmt kranvatten i diskhon och värm burken en stund.
4. Ställ burken på en varm plats i 12 timmar och ställ sedan tillbaka den i kylskåpet igen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.