Struvor


Struvor är en av julens mest klassiska kakor och många har nog mormrar och farmrar som flitigt hållt struvjärnet i högsta hugg när det närmat sig jul. Dessutom är det en oerhört dryg kaka, så ska du bjuda många på fika, kan den vara ett bra alternativ. Det behövs nämligen bara lite, lite struvsmet för att få en himla massa kakor. Så har man för många kakor för att äta upp alla kan man ju alltid hänga upp dessa små spröda stjärnorna med fina röda band i granen. När sen julen är över kan man hänga ut dem till fåglarna, eller få ett riktigt brakkalas när det är tid för julgransplundring. Jag tycker själv att struvor är finare att titta på än goda att äta så jag bjuder med glädje alla småfåglar på kakkalas i januari.

1,5 dl mjöl
1,5 mjölk
1 ägg
1 tsk socker
0,5 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 msk porter
+ olja att fritera i

Rör ut mjölet i mjölken, rör i ägg, socker, vaniljsocker, salt och porter.
Värm oljan i en kastrull så den får upp temperaturen till 180 grader.
Doppa struvjärnet i oljan så det värms upp och doppa det sedan till 3/4 i smeten och fritera sedan struvan i oljan tills den blir gyllengul. Lossa struvan från järnet med hjälp av en gaffel och låt rinna av på hushållspapper medan de andra struvorna friteras.

Denna lilla sats räcker till åtminstone 50 struvor.
Struvorna kan ätas naturella. Vill man kan man äta dem som våfflor med grädde och sylt till, eller varför inte doppa dem i chokladsås?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.