Superenkel banan- & chokladtårta till födelsedagsfirandet


Något jag slås av varje gång jag fyller ett nytt år är att allt faktiskt bara blir roligare och roligare hela tiden. Denna gång (igår) fyllde jag 25. Att åldras är på alla vis verkligen ett privilegium och jag tycker att man för varje år lär sig så mycket nytt, inte bara om världen, utan kanske särskilt om sig själv. Den här senaste tiden i mitt liv har varit lite extra intressant ur det perspektivet.

För några år sen var jag nämligen nästan helt säker på att en del av mina vänner och bekanta var psykiskt störda. Det hände nämligen att jag såg dem springandes långt, långt hemmifrån och på facebook kunde de posta klyschiga texter som “born to run”. På sistone har jag också insett att jag är en sådan potentiell psyksjuk individ med spring i benen. Löpning som tidigare har varit det tråkigaste jag vetat har helt plötsligt blivit vansinnigt kul och en daglig ritual. Så i år såg min väldigt sportiga familj chansen att fira mig med nya löpskor, träningskort och träningskläder – allt medan jag bara njöt. DEN Karoline kände inte jag för ett år sedan men jag hoppas jag får se mycker mer av henne, för hon är väldigt trevlig att lära känna!

Lita kalasande hanns också med på dagen och jag svängde snabbt ihop denna enkla och goda banan- och chokladtårta bakad på mormors nästan legendariska bananmuffinssmet och fylld med fluffig chokladmousse.

Superenkel banan- och chokladtårta
2 bananer
1,5 dl socker
1 ägg
50 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
4 msk grädde
2 dl vetemjöl
50 g hackad choklad

1 banan
1 dl riven kokos

100 g finhackad choklad
0,5 + 2,5 dl grädde

Mixa bananerna med sockret till ett slätt mos.
Blanda samman samtliga ingredienser.
Smörj en springform (ca 20 cm i diameter) och strö cokosflinger i. Häll i smeten och baka på 200 grader tills en privsticka kommer upp torr.
Låt kakan svalna helt och dela i tre bottnar.

Mosa bananen och blanda med kokosen.

Koka upp en halv dl grädde och rör i den finhackade chokladen. Rör tills alla klumpar försvunnit. Låt svalna helt.
Vispa grädden och rör ner klickvis i chokladen så det blir en fluffig mousse utan klumpar.

Täck första tårtbottnen med bananmoset och bred sedan på hälften av chokladmoussen.
Lägg på nästa botten och bred på resterande mousse och lägg på sista bottnen.
Täck tårtan med vispad grädde och riven kokos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.