Supergrön toast med vilda vårprimörer, bondbönor, hasselnötter och avocado- & örtsmör



Det här är den tid på året då jag genomsöker hela trädgården efter ogräs och blir lycklig över varje liten nässla, maskros och kirskålsplanta som jag kan hitta. Om några månader badar trädgården i ett grönt överflöd av dem och hur mycket man än plockar tycks mängden inte mindre. Men just nu är de få, små och alldeles ljuvligt vårfräsha och jag förmår inget annat än att älska dem. Så jag plockar varje blad med förnöjdsamhet över skörden. Och egentligen tycker jag allt att de här fina växterna borde få lite mer respekt och uppskattning. Gula hav av maskrosor är väl fantastiskt fina? Kirskålen var länge en älskad växt som odlades i köksträdgården och fanns att finna i varje klosterträdgård. Nässlor är supernyttiga och det finns nästan ingen mat som är mer klimatsmart än just de här “ogräsen” som växer i din trädgård, park och natur. Så passa på att äta och älska dem åtminstone några månader nu på våren så kan vi kanske svära över dem när det blir högsommar istället.

Supergrön toast
2 skivor valfritt favoritbröd, gärna av lantbrödskvalité
1 avocado
1 rejäl näve frysta bondbönor
1 näve späda maskrosblad och kirskål
0,5 dl hasselnötter
Zest från 0,5 citron
2 tsk dill
0,5 tsk blandade torkade örter

Värm gärna brödet lätt så den blir lite frasigt, stek i panna eller värm i ugn.
Mosa avocadon med en gaffel och blanda ner de torkade örterna samt dillen.
Koka bondbönorna 5-10 minuter eller efter anvisning på förpackningen. Skala dem eventuellt.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna och gnid sedan av skalen. Grovhacka dem.
Bred avocado- & örtsmöret på bröden, lägg på maskrosblad, bondbönor, kirskål och hasselnötter.


Det här blir mitt första bidrag till säsongens bästa – vilda vårprimörer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Bröd, Råvaror, Smårätter, Trädgård, Veckans vegetariska, Vild mat

Comments are closed.