Surdegs- & jästlimpa

Igår var det kanelbullens dag och eftersom det var dags att använda båda surdegarna orkade jag inte baka bullar också. Tursamt nog hade jag vägarna förbi IKEA och fick därför tag i några bullar! Förutom världens godaste knäckebröd bakade jag också några limpor där jag använde både surdeg och jäst. Då kan man utan problem halvera jästiden för brödet andra dagen -surdegsexpress! Resultatet blev ett riktigt gott bröd med massor av smak, knaprig skorpa och en luftig men seg konsistens. Detta brödet kommer jag göra om många gånger!

Dag 1, kväll
1 dl surdegsgrund
2,5 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl

Dag 2, morgon
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
12-14 dl vetemjöl
1 msk salt

Dag 1
Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och vetemjöl  i en bunke. När blandningen är klumpfri ska bunken täckas med plast och vila över natten på en varm plats, t.ex. över kylskåpet.

Dag 2
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med det ljumna vattnet.
2. Häll jästspadet i bunken med fördegen från kvällen innan och rör runt.
3. Blanda sedan i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. När degen släpper kanterna är det dags att blanda i saltet. Arbeta sedan degen ytterligare 5 minuter så att saltet blandas väl och degen blir riktigt smidig.
4. Låt degen jäsa ca 3 timmar.
5. När degen jäst klart tar du upp den på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Knåda inte degen, då trycks luften ut! Dra istället försiktigt ut degen så att den får ett mått på ungefär 20×30 cm. Vik degen dubbel så att måttet istället blir ca 10×30 cm. Vill man så kan man ta tag i ändarna på brödet och tvinna brödet ett varv för att få extra fin form på brödet. Lägg limporna på en plåt.
6. Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa under bakduk tills ugnen fått rätt temperatur.
7. Baka bröden i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och baka ytterligare 30 minuter. Ha gärna en extra plåt under bröden i ugnen, häll med jämna mellanrum vatten på den undre plåten så blir skorpan extra knaprig på brödet!
8. När brödet bakats klart får det vila på galler utan bakduk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments Off

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.