Surdegsbröd med durum


Nu är det dags för brödbakning igen! Det här är ett riktigt enkelt och knådfritt surdegsbröd som nästintill bakar sig själv. Se bara till att surdegen är riktigt vaken och pigg. Mata därför alltid surdegen dagen innan du ska baka med den, då är den bubblig, pigg och ger allra bäst resultat.

1 dl surdegsgrund
8 dl vetemjöl
6 dl durummjöl
5 dl ljummet vatten
1 msk salt

Blanda samtliga ingredienser, gärna i en köksmaskin. Arbeta samman degen i 10 minuter. Degen ska vara fast och inte klibba, tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Dela degen i två och forma till bröd.
Mjöla två bakdukar rikligt och lägg dem i varsin brödform. Lägg limporna i formarna och vik tygstyckena som sticker upp längs sidorna över degen. Jäs bröden i rumstemperatur i 24 timmar.
Låt degarna ligga kvar i sina formar men förflytta de nu till kylskåpet och låt de jäsa där ytterligare 24 timmar.
Värm ugnen till 250 grader. Stjälp upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem med rakblad.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader och baka ytterligare 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Durumvetet kan bytas mot vanligt vetemjöl men gör att brödet blir vackert gult och får extra krispig skorpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.