Svartvinbärsbladsdricka


Nu är helt rätt tid att göra svartvinbärsbladsdricka. Drickan görs när vinbären har mognat och gärna också skördats. Denna välsmakande dryck påminner mycket om fläderblomsdricka men är enligt mig ytterligare ett strå vassare. För de som bor längre norrut i landet, och saknar just fläder, kan detta vara ett mycket gott dryckesalternativ. Och visst är det kul att också kunna använda sig av växtens blad när bären är skördade.

1 l svartvinbärsblad (lättpackade)
8 dl vatten
5 dl socker
1 citron
1 msk citronsyra

Tvätta svartvinbärsbladen och citronen. Skär citronen i skivor och lägg tillsammans med bladen och citronsyran i en värmetålig skål.
Koka upp vatten och socker och värm tills allt socker är upplöst. Häll den kokande vätskan i över bladen och rör runt så citronsyran löses upp. Ställ svalt i 3-5 dagar och sila därefter av. Häll på flaskor eller frys drickan.

Spädes ca 1:4


I våras planterade jag några buskar svartvinbär på gården. De har inte riktigt hunnit växa till sig ännu så jag lät dem behålla sina blad i år och plockade istället från mamma och pappas trädgård. Att använda blad från röda vinbär fungerar tyvärr inte. Rödvinbärsblad är doftlösa medan svartvinbärsblad har en god, aromatiskt doft. Det är ofta är naturlig hänvisning -doftar det så smakar det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Drycker, Husets specialitéer, Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.