Ugnsbakade champinjoner med brie, semitorkade tomater och örter


Det ser nästan ut som en sommarbild med färska örter och goda tomater. Men i själva verket är det en väldigt snabb och lättlagad sidorätt med smaker och råvaror för januari. Jag tycker att det är kul att verkligen ta vara på det vi faktiskt har i säsong och framför allt vad jag fortfarande har växandes i trädgården. För fastän snön ligger mjuk över örtagården är flera av kryddorna där under vintervakna. Persilja, rosmarin, salvia och hela tre sorters timjan har jag fortfarande att välja bland. Vill man kan man också använda lavendelblad att krydda mat med, de ger en god örtig smak men glöms lätt bort vid sidan om de mer använda blommorna. Att kunna ta tillvara det här, att ha något att skörda och att få omfamna vintern och stunden gör att jag inte längtar med vansinne till våren. Men nog ser jag allt fram emot den med iver. Och tänka sig snart bryter våra allra första vårprimörer genom jordytan! Vem kan bärja sig?!

Att få tag i goda, smakrika tomater såhär års är däremot lite av en utmaning, så jag använder med glädje mina semitorkade från i somras istället! Efter att de torkades la jag dem i burkar. Därefter hettade jag upp olja till ca 40 grader och täckte tomaterna med. Locket skruvades direkt på och sedan lät jag värmen trycka ut luften. Efter att de svalnat förvarade jag dem svalt, och på så sätt håller de sig faktiskt riktigt fint ett par månader. Också vattniga, tråkiga januaritomater som man hittar i matbutiken kan få sig ett uppsving efter några timmar i ugn. Så kolla gärna in mitt recept på just semitorkade tomater.

Champinjoner
Semitorkade tomater
Brie
Blandade örter
Flingsalt

Borsta bort eventuell smuts från champinjonerna och dra loss foten från hatten.
Skär bitar av brien och fyll hålen i hattarna med osten och tomaterna.
Sätt champinjonserna i en ugnssäker form. Strö örter och salt över.
Baka i ugn på 200 grader i 15-20 minuter eller tills champinjonerna och osten fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Trädgård

Comments are closed.