Ugnsgräddad pannkaka med persika


På en av sommarens loppisar hittade jag Kajsas kokbok från 1936. Däri fanns ett recept på äppelpannkaka som jag tyckte lät mycket intressant! När äppelsäsongen drar igång ska jag testa den men nu passar jag istället på att göra den på saftiga augustipersikor.

1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl vatten
2 dl mjöl
En nypa salt
1 msk smör
1 persika
2 msk socker

Florsocker och flagnad mandel till garnering

Skär persikan i tunna klyftor och blanda med sockret i en skål.
Blanda ägg och lite av mjölken.
Vispa ut mjölet i blandningen och tillsätt resterande mjölk och vatten samt saltet.
Smörj en stekpanna med smör och häll i smeten.
Grädda i ugnen på 225 grader tills ytan stelnat. Ta ut stekjärnet och lägg persikoskivorna över. Häll slutligen vätskan som bildats i skålen över pannkakan.
Grädda åter i ugnen tills pannkakan fått yta.

Pannkakan blir krämig och smakar nästan lite ostkaka, strö gärna florsocker och flagnad mandel över. Extra gott är det förstås att också servera lite grädde till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning, Smårätter

Comments are closed.