Vanilj & hallonbullar


Det är skördetid i fruktträdgården där bärfyllda grenar hänger tunga mot marken. Såhär i sommartider gör jag gärna en fruktig variant på vetebullar. Hallon är nämligen himla goda att blanda med vaniljkräm och fylla bullar med! Ät dem ljumma, nygräddade med ett stort glas mjölk i en grönskande berså, i hängmattan eller på en soldränkt picknickfilt. Mycket somrigare än så blir det inte så detta får bli mitt bidrag till månadens matbild med tema sommar och mat hos bloggen Matgeek.

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
5 dl mjölk
35 g jäst
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl

1 ägg
2 msk socker
4 dl mjölk
3 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

2 dl hallon
2 msk socker

Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till 37 grader, tillsätt jästen och låt den lösas upp.
Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin och låt den sedan vila 45 minuter under bakduk.

Gör vaniljkrämen genom att blanda ägg, socker, mjölk och potatismjöl i en kastrull. Sjud såsen tills den tjocknar och låt svalna. Blanda i vaniljsockret.
Rårör hallonen med sockret så de mosas lätt.

Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla ut ena biten till en platt rektangel, ca 30×50 cm. Bred vaniljkrämen över plattan och klicka hallonmoset över.
Vik degen med ett treslag från långsidan så man nu får en deg med tre lager, ca 10×50 cm.
Skär degen i ca 3-4 cm breda längder. Skär ett hål i mitten och trä ena änden igenom hålet. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 20 minuter.
Gör samma procedur med den andra deghalvan.
Baka i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Bakning, Trädgård

Comments are closed.