Vaniljhjärtan


På sistone har bloggen nästan översvämmats med vegetarisk matlagning och bakningen har fått ta ett litet steg åt sidan. Men nu närmar sig julen och med den också en himla massa sötsaker! Så för alla er som föredrar söta recept har ni mycket gott att se fram emot här. Redan idag får ni min mammas fina recept på vaniljhjärtan, en kaka som nog kan tänkas vara en av mina absoluta favoriter.

Vaniljhjärtan är kanske inte direkt en klassisk julkaka, men jag tycker att de passar perfekt hela året. Och de är faktiskt ganska juliga med sin hjärtform, pudrade med ett litet florsockrigt snötäcke och juligt röd och vita med sin ljusa deg och hallonsylt i fyllningen.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
200 g smör

Vaniljkräm
1,5 dl grädde
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk socker
0,5 vaniljstång

Hallonsyllt (ca 1 tsk per hjärta)

Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke och ställ sedan in i kylskåpet en timme.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna.
Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud sedan krämen tills den tjocknar.
Smörj hjärtformarna.
Ta fram degen och kavla sedan ut den. Klä hjärtformarna med degen.
Klicka på vaniljkräm och hallonsylt.
Täck med ett lock av degen och nyp av eventuellt degöverflöd.
Förflytta formarna till en plåt och baka i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut kakorna ur ugnen och ställ de att svalna innan du stjälper dem ur formarna.
Pudra florsocker över innan servering.


Passa på att spana efter kakformar när du är på loppis. Det finns nästan formar på varenda loppis och de kostar sällan mer än några ynka kronor. Mycket billigare än i affären och så får de samtidigt ett förnyat liv i ditt kök!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.