Vegabullar


Imorgon är det kanelbullens dag och ur högtalarna strålar redan Ulf Peder Olrogs Bullfest. Det här är förstås en högtid som få personer bangar för att fira, för vem kan säga nej till en riktigt god bulle?

En kul variant på kanelbullen är vegabullen som är precis lika goda men aningen snyggare om du frågar mig. Några andra favoriter som passar bra att bjuda på imorgon är de urtjusiga kanelsnurrorna och förstås kanelbullar bakade på surdeg. Men nu kör vi vegabullar för hela slanten, här kommer receptet!

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
5 dl mjölk
35 g jäst
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
2 msk kanel
+ 1 ägg till pensling

Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till 37 grader, tillsätt jästen och låt den lösas upp.
Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin och låt den sedan vila 45 minuter under bakduk.
Gör under tiden fyllningen genom att vispa samman ingredienserna med elvisp.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den på hälften.
Kavla ut ena halvan av degen till en rektangulär platta, ca 30×40 cm stor. Bred på hälften av fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan (precis som när du gör vanliga kanelbullar eller rullar en rulltårta).
Dela degrullen i ca 3-4 cm stora bitar och tryck sedan med t.ex. baksidan av en smörkniv på mitten av varje degbit så att där blir en fördjupning och snurrorna vinklas ut lite från sidorna.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 20 minuter.
Gör samma procedur med den andra deghalvan.
Pensla med ägg och baka sedan i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Sikta lite florsocker över bullarna innan servering så blir de ännu snyggare!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.