Vegan leverpastej


Tidigare i höstas bestämde min lillasyster sig för att koka ihop djurfri leverpastej när vi träffades hemma hos våra föräldrar. Mormor som också var på plats blev direkt intresserad och mindes att i hennes skrivbok med receptsamlingar från början av 40-talet skulle det finnas just ett recept på vegetarisk leverpastej. Jag som förvaltar boken hann inte mer än slå upp den förrän jag fann receptet där – första sidan! Under krigstiden med alla ransoneringar åts det mycket mer grönsaker och vegetariskt, folk var finurliga och lyckades verkligen koka soppa på spik.

Något jag ofta kommer att tänka på är avsnittet om ransoneringstiderna i Historieätarna. Där avslutades programmet med att de tillkännagav att trots att världskrigen hotade och bröt ut var folket friskare, både mentalt och fysiskt, än någonsin.

Länge leve gröna vanor!

…..

Det här är en riktig höjdare att duka upp med på såväl julbordet som till vardagsfrukosten. Satsen blir rätt stor så det kommer garanterat att räcka till hela tjocka släkten också. Smakmässigt är den väldigt lik som jag minns leverpastej, konsistensen är något mer stutsig men är såväl bredbar som skivbar. Vill man kan man frysa in bitar av den och ta fram vid behov, annars kan man utan vidare halvera satsen.

Förvara i kylskåp så klarar den sig fint ett par veckor.

Smörgåspastej

5 dl havremjölk
75 g smält mjölkfritt margarin eller smör
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
1 dl persilja
1 dl hackad lök
30-50 g färsk jäst
1 msk sojasås
¼ -½ grönsaksbuljongtärning, smulad el. någon msk koncentrerad grönsaksfond
½-1 tsk torkad mejram
2 krm mald kryddnejlika
ev. extra salt

Blanda samtliga ingredienser i en bunke, låt stå några minuter så blandningen kan svälla.
Mixa blandningen hyfsat slät.
Häll blandningen i en smord form (en liten brödform är perfekt). Baka i ugnen på 175 grader i ca 1 timme.

……

Tack och hej, leverpastej! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Comments

Filed under Högtider, Husets specialitéer, Konservering, Matlagning, Smårätter, Tillbakablickar, Veckans vegetariska

Comments are closed.