Vegan parmesan


Håll i hatten nu och låt mig presentera -trumvirvel- vegan parmesan! Jag fick nyligen en fråga av en läsare ifall jag vet något bra ickeanimaliskt alternativ till parmesanost. Efter lite googlande hittade jag ett spännande recept som jag beslöt mig för att prova.

I receptet används bjäst, eller näringsjäst som det också heter, och som var för mig en tidigare okänd råvara. Jästen är ett kosttillskott med bl.a. mycket b-vitaminer som kan strös direkt på mat som t.ex. sallad, müsli eller mackor. Det är också en vanlig smaksättare i vegetariska och veganska matprodukter och halvfabrikat.

Förutom att använda den ihop med cashewnötter för att göra denna parmesanliknande ersättare ska jag också prova att använda den som krydda i smörgåspastej.

“Osten” får en god, lagrad smak som påminner om just riven, lagrad ost. Den förhöjer såväl en lins- eller bönbolognese som carbonara och andra pastarätter. Helt enkelt en fin vegan ersättare till den älskade parmesanosten.

Vegan parmesan
3 dl cashewnötter
3/4 dl bjäst (näringsjäst)
ev. salt efter smak

Mixa cashewnötterna tills de är finfördelade.
Tillsätt bjästen och mixa en liten stund till så det blandas väl.
Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Matlagning, Råvaror, Veckans vegetariska

Comments are closed.