Vegan sockerkaka

I höstas bjöd Johan från Gaashud på den här goa kardemummaspäckade sockerkakan när han svängde förbi på matbloggsträff hemma hos mig. Sedan dess har jag funderat på den här kakan. Och äntligen tog jag tillfälle att baka den.

Kakan är himla lättbakad och kan varieras med olika smaksättningar. Härnäst vill jag prova att fylla kaksmeten med massa äpplen (jag har fortfarande kvar av de egna trädens vinterförvarade frukt!).

Potatismjölet och lite extra bakpulver ersätter användandet av ägg i mjuka kakor och växtmjölk funkar alltid lika bra i bakning som animalisk tycker jag. Jag minskade ner mängden socker en aning och pepprade på lite extra med kardemumman från originalreceptet och så dubblade jag receptet så jag fick en riktigt stoooor kaka – för den här vill man ha mycket av! Vänligen notera att åtminstone en tredjedel av kakan var uppäten innan jag hann fotografera den…

Vegan sockerkaka med massa kardemumma
100 gram mjölkfritt margarin/kokosolja/kokosfett
3 dl växtmjölk (t.ex. soja eller havre)
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl socker
2 tsk mortlad kardemumma

Smält margarin, tillsätt mjölk och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll på vätskan och rör samman smeten.
Häll i en smord och bröad kakform, grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter (använd provsticka för att va säker).


Och du, köp inte finmald kardemumma – köp istället hela kapslar, hela kärnor eller grovmald och mortla till det själv, smaken blir en heeeelt annan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Bakning

9 Responses to Vegan sockerkaka

 1. aino

  Spännande!
  Funderar på en sak, det är ju ganska mycket bakpulver i – det går inte igenom? Jag verkligen avskyr kakor där man känner smaken av bakpulver (hastkakor och även vanligt sockerkakor..)
  .. och kan man inte på något sätt ersätta ägget med chiafrön?

  tack för alla inspirerande recept!!
  /aino

  • Karoline

   Chiafrö funkar säkert alldeles utmärkt – prova att blanda 3-4 msk chiafrö med den vegetabiliska mjölken ett par timmar innan så kan nog potatismjölet uteslutas helt.
   Jag kände inte bakpulversmak på kakan, men är själv inte jättekänslig mot det. Tycker du att bikarbonat smakar mindre så kan man ju byta mot det.

   :)

 2. Åh, kardemummakaka som är så gott!

 3. Gittan

  Förstår att det inte fanns mycket kaka kvar vid fotodags:-). Kardemummakaka är mums!!! Med en eller två koppar kardemummakaffe till:-). Ha en skön helg!

 4. Pingback: Matkoma Vecka 16 - Matkoma