Vegansk kristidskaka


Häromdagen gästbloggade jag på Coops hållbarhetsblogg hejmedlem.se. Där skrev jag om min goda kristidskaka eller vegansk mjuk pepparkaka och tänkte att jag förstås måste dela med mig av receptet här också. Men om ni vill läsa hela texten jag skrev om kristidskakor och titta på fina bilder på mig och min farmor så tycker jag ni kan klicka er in där och kanske även snappa upp ett och annat smart miljötips.

Under ransoneringstiderna kunde det vara svårt att få tag i produkter som bland annat ägg och smör. Då fick man helt enkelt vara kreativ och hitta på alternativa kakor som idag ofta kallas kristidskakor. Dessa kakor smaksattes kanske istället med kryddor eller blev saftiga av lokala råvaror som det fanns gott om, till exempel kokt potatis eller som i det här fallet: lingon.

3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
0,5 tsk ingefära
2 dl havremjölk
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa i mjölk och rör sedan i lingonsylten.
Smörj och bröa en kakform och häll i smeten.
Baka i ugnen på 180 grader i 30 minuter.

Kakan är fri från animaliska produkter som ägg, smör och komjölk så den är ett perfekt alternativ att bjuda på om du skulle få en vegan på besök i julstöket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Tillbakablickar

Comments are closed.