Veganska småkakor x 2 och lemonad med citrontimjan och ingefära


I höstas hamnade jag på omslaget till tidningen Butikstrender med rubriken 24-årig tant gör succé som matbloggare. Det är onekligen en av de roligaste rubrikerna som någon författat om mig. Relativt tydliga tanttendenser visade jag också igår när jag bar med mig småkakor enligt mormors recept och några flaskor lemonad på vårt matbloggsknytis. Men jag är vansinnigt förtjust i små, torra kakor i all möjlig smak. Jag ger gärna upp godis och annat snacks bara jag får kakor! Och om det måhända finns fler kakmonster där ute så bjuder jag idag på samtliga recept på kalasmaten jag hade med på festligheterna.

Bra att tänka på när man går på knytis eller ger bort ätbara presenter kan vara att skriva en liten lapp med ingredienserna. Då undviker man enkelt diverse allergiska reaktioner eller att någon äter något de inte har lust med.

Lemonad med citrontimjan och ingefära

2 citroner
1 lime
Några kvistar citrontimjan
3 cm ingefära
1,5 dl steviaströ eller socker
2 l vatten

Skala av det yttersta skalet av citron och lime, pressa ur saften och lägg skal och saft i en värmetålig skål tillsammans med citrontimjan och grovhackad ingefära.
Koka upp vatten med steviaströ eller socker. Häll den kokande över de övriga ingredienserna.
Sila av när det svalnat. Spädes 1:1.


Oroa er inte för att citronpinnarna blir ganska så vansinnigt fula, jag tror det är meningen och de smakar åtminstone ljuvligt! Kakrecepten kommer från mormors receptsamling och har flitigt bakats av henne sedan 40-talet. Här hittar ni en ganska fantastisk histora som hänger samman med recepten, ödets nyck, mina hästar och andra världskrigets Tyskland.

Hasselkakor
2 dl hasselnötter
4,5 dl vetemjöl
200 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Gnid bort bort det mesta av skalet med hjälp av en ren handduk när nötterna svalnat.
Finhacka eller mal nötterna.
Blanda samman ingredienserna och nyp ihop degen med händerna.
Dela degen i 30-40 bitar. Forma bitarna till bollar, lägg dem på bakpappersklädd plåt och tryck till dem med en gaffel.
Baka i 200 grader i 10-12 minuter.

Citronpinnar
220 g mjölkfritt margarin
5 dl vetemjöl
1,75 socker
0,5 citron
2 msk kanderat clementinskal

Blanda samman ingredienserna och nyp ihop degen med händerna.
Rulla ut degen i fingertjocka längder och dela dem i 5 cm långa bitar. Lägg på plåtar och strö kanderat skal av t.ex. apelsin eller clementin.
Baka i 200 grader i 10-12 minuter.

Vill man kandera skal själv (vilket alla tanter förstås vill) så gör man det såhär: Skala en apelsin och skär bort det vita på insidan. Koka skalet i vatten under lock tills det mjuknat, ca 30 min. Häll sedan av vattnet och hacka apelsinskalet i fina tärningar. Koka upp en sockerlag med lika delar vatten och socker (ca 0,5-1 dl av varje blir bra till 1 apelsin). Sjud sockerlagen tills den börjar tjockna till och lägg sedan i apelsinskalen. Sjud ytterligare några minuter och sedan är det klart!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning, Drycker, Högtider, Konservering, Sylta & Safta, Trädgård

Comments are closed.