Vegetarisk pulled pork burgare med coleslaw

I måndags hängde jag i P4 Kristianstads radiostudio och pratade mat, blogg och kokbok som veckans kock. Sedan dess har jag knåpat ihop en liten utflyktvänlig tre-rätters middag som jag idag fick presentera för lyssnarna per telefon.

Förrätten blir Jordärtskockssoppa med kokosmjölk (vegan) och dessert blir en raw chokladkaka (ungefär efter det här receptet). Och som huvudrätt har jag tänkt mig något så skamligt gott som vegetarisk pulled pork burgers med coleslaw. Menyn i sin helhet hittar ni på P4 Kristianstads webb.

Vegetarisk pulled pork gör jag på inlagd jackfruit som har en trådig konsistens som påminner mycket om det dragna köttet med långa fibrer som vanligtvis används till pulled pork. Till burgarna serverar jag en av hösten och vinterns allra bästa sidorätter – coleslaw. Min coleslaw gör jag på vitkål från egna kålgården, morötter från trädgården och lök som jag norpat åt mig från pappas trädgårdsland. Kålen satte jag som små frön i mars/april och förkultiverade de små skotten på fönsterkarmen tills de planterades ut i maj som små, små plantor. Att de nu har blivit till stora (och små) kålhuvuden, färdiga för skörd är bara så häftigt.

Att få dra upp sin egen mat ur jorden kan kanske vara världens bästa känsla.


Själva pulled pork:en är vegan, men i min coleslaw har jag tillsatt yoghurt.

Pulled pork burgers
1 burk jackfruit i saltlake (finns i asiatiska matbutiker)
2 dl passerade tomater
1 gul lök
1 msk paprikapulver
1 chili eller 1 tsk chiliflakes
+ salt & svartpeppar
1 msk soja
4 källarfranska

Coleslaw
4 dl strimlad vitkål
¼ gul lök
1 morot
1 dl turkisk yoghurt eller rumstempererad creme fraiche
2 tsk majonnäs
+ salt & svartpeppar

Skär bort den kompakta mittbiten på jackfruitbitarna, strimla den fint. (Du ska använda hela fruktbitarna, men bortsett från kärnan är frukten trådig och behöver inte strimlas. Tryck till frukterna så de faller sönder.
Strimla löken.
Hetta upp lite olja i en kastrull, stek löken mjuk. Tillsätt jackfruit, kryddor och låt allt stekas ytterligare några minuter.
Tillsätt passerade tomater. Låt koka 40 minuter, tillsätt lite vatten om det blir torrt.
Smaka av med soja, salt och svartpeppar. Tillsätt mer chili om du vill ha den hetare. Tryck sönder eventuella hela bitar med en gaffel.

Strimla vitkål, lök, morot.
Blanda alla ingredienser i en skål.

Dela källarfranskorna, lägg på en stor klick pulled pork och sedan en klick coleslaw. Lägg på brödlocket och njut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Trädgård, Veckans vegetariska

Comments are closed.