Vegetariskt dillkött med mandelpotatis


Ni anar inte vilken härlig helg jag haft i Göteborg och Västsverige (trots en helt vansinnig förkylning)! Ni som hängt med mig på Instagram har fått se en del av vår lilla road trip och det kommer också ett längre inlägg här på bloggen framöver. Men just nu tycker jag att det sitter på sin plats med ett nytt recepet. Det var alldeles för länge sedan sist! Idag gjorde jag vegetariskt dillkött till lunch, gjord på jackfruit och serverad med mandelpotatis och kokta morötter.

Jackfruit är en frukt som används flitigt i det asiatiska köket och har börjat bli riktigt poppis även i det vegetariska. Jackfruit kan köpas både färsk och på burk i de flesta asiatiska butiker. På burk kan man köpa den både i sirap och i saltlag. Varianten i saltlag är den du ska hålla utkik efter om du vill använda den i matlagning.

Vegetariskt dillkött med mandelpotatis
ca 4 portioner

1 burk jackfruit i saltlag
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
0,5 purjolök
1 kruka dill
2 lagerblad
1,5 dl grädde
50 g smör
3 msk vetemjöl
2 tsk vinäger
Salt & peppar

Mandelpotatis

Häll av saltlagen i burken. Hetta upp olja i en kastrull, tillsätt jackfruiten och stek en stund tills frukten börjar få färg.
Skala morötter, palsternacka och lök. Skär i grova bitar.
Skär purjon i grova bitar och tvätta noga under rinnande vatten. Skär också av dillstjälkarna och lägg bland grönsakerna, spara dillkvistarna till såsen.
Tillsätt morötter, palsternacka, gul lök, purjolök, dillstjälkar och lagerblad till kastrullen. Rör runt och fräs en stund, häll sedan på 7 dl vatten. Låt koka ca 1 timme.
Koka potatisen.
Sila av buljongen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet. Vispa ut noga så eventuella mjölklumpar försvinner. Slå på buljongen och låt koka upp. Tillsätt grädde, vinäger, salt och peppar. Skär Jackfruit och morötter i mindre bitar och tillsätt dessa till såsen.
Servera med potatis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.