Vildjäst

Jag älskar att baka långjästa bröd, i alla dess former. De behöver alltså nödvändigtvis inte bakas på surdeg, faktum är att några av de absolut bästa bröd jag har gjort är bakade på vildjäst.

Vildjästen är surdegens mindre kända kusin. Den är, enligt mig, en mer lättarbetad jäsningsform och passar verkligen alla som vill baka långjästa bröd. En sats vildjäst är lätt att göra och håller sig bra flera månader i kylen. Det spelar alltså nästan ingen roll hur ofta (eller sällan) du bakar bröd, med vildjäst i kylen är du alltid redo att baka. Vildjästen behöver ingen skötsel och ska inte matas som surdegen. Detta gör dock att den inte förökas utan hela tiden minskar i massa efterhand som man bakar med den. När en sats tagit slut får man helt enkelt göra en ny. Men det är enkelt, detta behövs och såhär gör du:

1 dl russin
2 msk socker
2 msk honung
4 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en glasburk med lock. Skruva inte fast locket utan lägg det bara uppe på.
Låt burken stå i rumstemperatur i 5 dagar eller tills vätskan luktar alkohol och är bubblig. Skaka försiktigt burken någon gång om dagen.
Sila av russinen och spara vätskan i en liten glasburk med lock. Vildjästen håller sig upp till ett halvår i kylskåpet.

Vill du ha den riktigt genuina känslan i att helt själv ha gjort ett bröd från jäst till färdig limpa men kanske tycker att surdeg är lite tidskrävande och besvärligt är vildjäst det ultimata alternativet. Så sätt fart och rör ihop er vildjäst nu, första brödreceptet kommer lagom till att jästen är klar! På återseende!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer

Comments are closed.