Vildjästbröd

För snart en vecka sedan postade jag inlägget om hur man sätter sin egna vildjäst. Gjorde du en vildjäst då bör den vara alldeles bubblig och starkt doftande nu och därför klar att bakas med.

Vildjästbröd
2 msk vildjäst

2+2+10+12 dl vetemjöl
1+1+3,5+5 dl ljummet vatten
1,5 msk salt

Blanda vildjästen med 1 dl ljummet vatten och 2 dl vetemjöl. Sätt degen att jäsa 12 timmar i rumstemperatur.
Mata degen med ytterligare 1 dl ljummet vatten och 2 dl vetemjöl. Låt jäsa ytterligare 12 timmar.
Blanda i 3,5 dl ljummet vatten och 10 dl vetemjöl. Arbeta degen 5 minuter i köksassistent eller med elvisp. Låt jäsa ytterligare 12 timmar.
Blanda i 5 dl ljummet vatten och 15 dl vetemjöl samt saltet. Arbeta degen 10 minuter i köksassistent eller med elvisp. Olja in en stor plastlåda eller ett par stora bunkar med matolja. Vik degen från höger till vänster och uppifrån och ner ett par gånger. Nu ska degen jäsa sitt sista 12-timmars jäspass. Vik degen på samma vis varje halvtimme under de första 2 jästimmarna.
Ta fram degen och dela i 2 eller 3 delar. Vik varje del ett par gånger och forma fina limpor. Lägg bröden att jäsa i jäskorgar 2 timmar.
Värm ugnen till 200 grader, låt bakplåten vara inne under uppvärmningen. Ta ut den varma plåten och stjälp upp bröden. Baka i ca 50 minuter. Ha gärna en plåt i botten av ugnen och häll på lite kallt vatten då och då. Då får brödet ännu krispigare skorpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Husets specialitéer

Comments are closed.