Vinterförvara dina äpplen


Jag är i full gång med att förbereda mina höst- och vinteräpplen för vinterförvaringen. De fina äpplena åker i korgarna och de med små skavanker och insektsangrepp hamnar i högen som hästarna ska få. Nu kanske det låter superorättvist att jag tar alla fina äpplen och hästarna får nöja sig med de skruttiga. Men det är ju faktiskt i stor grad så att jag vinterförvarar äpplena för att hästarna ska få ha dem att mumsa på hela vintern. Och de som dem inte äter upp kan jag koka ännu mer mos på, göra äppelkakor av eller ha i andra bakverk eller kryddiga grytor.

Äpplena förvarar jag i trälådor, korgar och plastbackar som jag ställer på pallar i matkällaren där det är frostfritt men ändå svalt och mörkt. Bäst är om de får ligga så luftigt som möjligt. Finns det möjlighet att sprida ut dem över en stor yta är detta också bra, då är det nämligen lätt att se ifall något äpple blivit dåligt och man kan plocka bort det innan de andra tar skada.

Höstäpplena har jag hållit på och plockat i omgångar sedan drygt en månad tillbaka och idag kom de allra sista in. Vinteräpplena däremot har jag mängder kvar av på trädet. De kommer må gott av att ligga och eftermogna någon månad. Nu är de så rysligt torra, sura och stabbiga att inte ens hästarna vill äta dem. Det blir till att plocka lite varje dag de närmsta veckorna, för nu orkar jag inte mer. 30 kilo äpplen har precis gåtts ner i min källare, där de nu alltså får leva sällare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Hus & hem, Konservering, Råvaror, Trädgård

Comments are closed.