Vintermarmelader


Då var vi framme vid dan före doppardan och en härlig söndag. Vi har precis fått snöstorm och jag planerar att bli riktigt insnöad ett par dagar nu över jul. Jag vill bara se på en massa filmer, läsa böcker, peta in pinnar i brasan och dricka en himla massa koppar kaffe. Till vinterns långfrukostar kokar jag goda marmelader. Jag älskar citrusfrukter och tycker att de allra godaste marmeladerna görs just av dessa. Men man kan förstås också koka marmelader på infrysta sommarbär eller annat spännande som man hittar i fruktdisken. Och kanske en och annan rotfrukt också, morot passar utmärkt och blir jättegott tillsammans med till exempel apelsin.

Nu ska jag jobba lite på julklappsrimmen till imorgon och duka upp en liten eftermiddagsfika. Tror minsann det får bli en chailatte deluxe. För när man ska rimma behövs det rejält med kryddor som sätter fart på hjärnan!

Apelsin & morotsmarmelad

2 apelsiner
2 morötter
2 dl vatten
350 g syltsocker

Skala av det yttersta skalet på en apelsin, inget vitt får komma med. Skär sedan skalet i tunna strimmor.
Skala morötterna och riv dem fint. Skala också apelsinerna och se till att så mycket som möjligt av det vita kommer bort. Skär i grova bitar.
Koka apelsiner, morötter och vatten på medeltemperatur i 30 minuter. Rör i syltsockret och koka ytterligare 30 minuter.

Grapemarmelad
2 grapefrukter
300 g syltsocker

Skala av det yttersta skalet på en grapefrukt, inget vitt får komma med. Skär sedan skalet i tunna strimmor.
Skala sedan bort allt det vita från frukten.
Skär fruktköttet i grova bitar. Lägg fruktkött och skal i en kastrull och koka på medeltemperatur i 30 minuter. Rör i syltsockret och koka ytterligare 30 minuter.

Kiwimarmelad
10 kiwifrukter
1 citron
2 dl vatten
300 g syltsocker

Skala kiwifrukterna och skär fruktköttet i grova bitar. Pressa saften ur citronen.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka 5-10 minuter. Pressa sönder kiwibitarna med en potatisstöt.

Är du osäker på ifall marmeladen är klar kan du prova den genom att göra marmeladprovet: Kyl ett fat i frysen. Testa marmeladen genom att hälla en klick på det kalla fatet, dra sedan fingret igenom. Flyter inte marmeladen ihop så är den färdig. Annars får man bara koka den en stund till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.