Vresrossorbet

Jag tycker om att använda lite ovanliga råvaror och gärna sådana som växer vilt i omgivningen. Precis en sådan råvara är vresrosen! Med sin starka doft har den också en stark smak och är den ros som jag föredrar till all kok- och bakkonst. Glassäsongen är i full fart och för alla er som vill testa något nytt kommer här ett recept på en fräsch vresrossorbet.

3 dl vresroskronblad
3 dl vatten
1 dl socker
1 tsk citronsyra
3 dl jordgubbar
2 äggvitor
1 msk socker

Koka vresrosblad, vatten och socker under lock i 15 minuter. Sila av och häll citronsyran i vätskan. Låt svalna.
Mixa bären med rosensaften till en slät mos. Använder du färska bär ska du nu ställa fruktmoset i frysen ca 1-2 timmar eller tills det blivit halvfryst. Använder du otinade, frysta bär är bärmoset redan efter mixningen i bra konsistens.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare en stund.
Blanda ner bärmoset och vispa en minut med elvisp.
Frys ytterligare 2 tim. Ta fram bunken med sorbet varje halvtimme och vispa hårt i några minuter med elvisp, då får sorbeten mindre iskristaller och blir mjukare och krämigare i konsistensen.

Vill du använda vresrosorna till mer? Testa mina sommardrömmar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Vild mat

Comments are closed.