Zucchinibiffar + fransk potatissallad med pepparrotsblast & myntatzatziki

I min hästhage växer en liten skog – en skog av pepparrot. Ja, tro det eller ej men det är faktiskt en riktig liten djungel för hönsen att traska runt i och för varje år sprider den sig allt mer. Den delikata pepparroten är nämligen ett riktigt ogräs i klass med kvickrot och kirskål.

Då är det åtminstone tur att det är ett gott ogräs och det är -trots namnet- inte enbart roten som är ätlig. Även blasten har en mild pepparsmak och när bladen är späda kan de vara goda att sprimla ner i en sallad. Här har jag använt den i en mild fransk potatissallad som serveras med myntatzatziki (örtagården svämmar fullkomligt över av myntor just nu) och zucchinibiffar.

Zucchinibiffar
1 dl quinoa
1 zucchini
½ gul lök
2 ägg
0.75 dl ströbröd
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
salt & svartpeppar

Koka quinoan enligt anvisning på paketen. Låt sedan svalna något eller helt.
Riv zucchinin och löken på rivjärnets grova sida. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.
Stek i rikligt med olja.



Fransk potatissallad med pepparrotsblast och salviablomster

1 kilo nypotatis
8-10 rädisor
salladsblad
½-1 dl späd pepparrotsblad (kan uteslutas)
ett knippe gräslök
gräslök- & salviablommor

2 msk olivolja
2 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt & svartpeppar

Skala och koka potatis. Låt svalna och dela eventuellt i mindre bitar.
Slanta rädisorna. Hacka gräslöken fint, strimla pepparrotsbladen och riv ev. salladen i mindre bitar.
Rör samman ingredienserna till vinägretten.
Blanda samman allt.

Tzatsiki med mynta
1/3 gurka
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 kvist mynta
salt & svartpeppar

Slanta gurkan. Pressa eller riv vitlöksklyftan. Hacka myntabladen.
Rör samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Matlagning, Trädgård, Veckans vegetariska

Comments are closed.